Ciasto kawowo-korzenne z powidłami

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przed nami jedne z najpiękniejszych dni w roku, szykujemy się do Bożego Narodzenia, ustalamy menu, szukamy przepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma keksowa 30 cm

    Ciasto:

    3 małe jajka
    ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
    ¾ szklanki cukru brązowego
    12 dag masła
    5 dag gorzkiej czekolady
    2 łyżki ciemnego kakao
    ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    1 czubata łyżka korzennej przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kawy świeżo palonej Arabica
    ½ łyżeczki sody
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka łyżeczek domowych powideł śliwkowych

    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    100 ml słodkiej śmietanki
    Posypka w formie gwiazdek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Ciasto kawowo-korzenne z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
    Jajka wbijamy do miski, wsypujemy brązowy cukier ubijamy na gęstą puszystą masę.

    Masło roztapiamy w rondelku do płynnej konsystencji, zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, czekamy chwilę aż się roztopi, następnie mieszamy aż się połączy z masłem, wsypujemy przesiane przez sitko ciemne kakao i mieszamy aby nie było grudek, masę studzimy.


    Mąkę mieszamy z mieloną kawą, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
  • 2. Do ubitych jajek, cały czas miksując, wlewamy ekstrakt z wanilii, dodajemy śmietanę, na przemian wsypujemy stopniowo mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników.

    Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej, na środku przez całą długość ciasta dodajemy po pół łyżeczki powideł śliwkowych, przykrywamy resztą ciasta.
    Wkładamy do zimnego piekarnika.
    Pieczemy przez 40 minut w temp 175*c na grzaniu góra-dół.
    Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach aż całkiem ostygnie.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę i śmietankę umieścić w miseczce i rozpuścić do płynnej konsystencji w kąpieli wodnej. Zimne ciasto udekorować polewą, posypać opłatkowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Ciasto korzenne z powidłami

To może cię zainteresować