Babeczki urodzinowe

4.49 (151 ocen)

  • 2 godz.

To idealny pomysł na słodki upominek dla każdego solenizanta :).

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego/lawendowego
    1 szklanka mleka
    200 g miękkiego masła/margaryny
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże wiejskie jajka

    Krem maślany:
    200 g bardzo miękkiego masła
    około 1 szklanki zimnego mleka/śmietanki kremówki (wtedy masa jest bardziej "puchata" :D)
    2-3 szklanki przesianego cukru pudru

    Opcjonalnie:
    barwnik spożywczy/zimne espresso/roztopiona czekolada
    posypka czekoladowa/cukrowa do dekoracji
    czekoladowe dekoracje






Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Babeczki urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miękkie masło ucieramy przez 2 minuty na wysokich obrotach mikserem, aż uzyskamy konsystencję piany i biały kolor. Wtedy dodajemy cukier puder i cukier waniliowy(lawendowy lub inny aromat) i nadal ucieramy, aż się rozpuści. Jajka wbijamy kolejno i nadal miksujemy na średnich obrotach miksera. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy 2 łyżki mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy troszeczkę mleka i tak postępujemy aż skończą się nam składniki.
    Formę do pieczenia 12 babeczek ( z przepisu zawsze wychodzi mi więcej babeczek, więc nie przejmujmy się ilością ciasta :D) smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy ją kolorowymi papilotkami. Do każdego wgłębienia nakładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Ciasteczka pieczemy około 25 minut, aż wbity w nie patyczek będzie suchy :D.
  • 2. Krem maślany:
    Bardzo miękkie masło ucieramy solidnie przez 5 minut, aż wyraźnie się "napuszy" i zmieni kolor na biały. Wtedy dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i cały czas mieszamy na wysokich obrotach. Kiedy wsypiemy cały cukier, całość miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Zimne mleko/kremówkę dolewamy stopniowo do masła. I tutaj ważna uwaga: nie bójmy się wlać 1/2 szklanki mleka. Masa na początku będzie sprawiać pozory zwarzonej - uwierzcie, po minucie miksowania zmieni się w cudowny, aksamitny krem! Jeżeli chcecie mniej zbity krem, dodajcie jeszcze troszeczkę mleka i miksujcie do pożądanej konsystencji. --> warto to robić stopniowo :). Teraz dodajemy barwnik spożywczy i tutaj też uczulam co do ilości --> spokojnie dodawajmy barwnik niewielkimi porcjami, aż otrzymamy ciekawy kolor.
  • 3. Dekoracja:

    Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego/ torebki plastikowej z uciętym rożkiem i udekorować wystudzone babeczki. Przyozdobić wg uznania ( np. czekoladową posypką i gwiazdkami :)).

Porady

1 Babeczki warto "uperfumować":). Może to być domowy cukier lawendowy, który przygotujemy w kilka chwil: W moździerzu/makutrze rozcieramy suszoną lawendę (5 łyżeczek) z cukrem ( około 500 g) i przekładamy do słoiczka. Z każdym dniem cukier nabiera bajkowego zapachu :). 2 Do masy polecam dodać cudowny składnik- wodę różaną bądź z kwiatów pomarańczy. To składnik wielu bliskowschodnich deserów. Nadaje wypiekom wspaniały smak i cudowny aromat! Znajdziemy go bez problemu w sklepach z arabskimi przysmakami. 3 Babeczki można przełożyć prostym kremem o lżejszej konsystencji : Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem (do smaku). Takim kremem smarujemy babeczki. Uwaga: bez dodatku żelatyny/stabilizatora babeczki należy zjeść w ciagu jednego dnia ponieważ śmeitanka lub się rozwarstwiać :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Lawenda Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować