Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Sernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica o wym 22 cm

    Korzenna kruszonka:
    10 dag zimnego masła
    8 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    1 łyżeczka przyprawy korzennej

    Masa serowa:
    ½ kg chudego twarogu
    ½ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    ½ szklanki mleka
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Śniegowa czapa waniliowa:
    300 ml śmietany kremowej 30%
    150 g sera mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    50 ml likieru waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny

    Ponadto:
    Biała polewa czekoladowa
    Śnieżynki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na korzennej kruszonce pod śniegową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f7ym3s 1. Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
    Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.
  • image-2324ipp 2. Masa serowa:
    Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • image-0hv0ls1 3. Śniegowa czapa:
    Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały Śmietana Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

POD ŚNIEGOWĄ GRUDĄ

0 (0 ocen)

POD ŚNIEGOWĄ GRUDĄ

foka20 własny 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować