kurczak garam masala

4.39 (205 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

kurczak garam masala. Ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia. Odgrzewanie dodaje mu smaku

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marynata :
    500 g filetu z kurczaka
    1 łyżka tartego imbiru
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    1 łyżka garam masala
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka oliwy
    1/2 szklanki jogurtu
    sos:
    2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oliwy
    1 cebula
    przyprawy: 1 łyżka garam masala, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, szczypta cynamonu, sól
    1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub 2 łyżki mielonych migdałów)
    400 g (1 puszka) krojonych pomidorów
    1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    do podania:
    ryż długoziarnisty
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.39 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak garam masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ilety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
    Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym.
    W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła klarowanego i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować