Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy.
30 min
Składniki:
1,5 szkl. kimchi z sokiem (dobrze ukiszonej)
10 dkg plastrów wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili w proszku
3,5 szkl. wody
1/2 łyżka oleju
1/2 łyżki oleju sezamowego
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 czubata łyżeczka cukru
20 dkg tofu naturalnego
2 cienkie dymki ze szczypiorkiem
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić na kawałki, czosnek na cienkie plasterki.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć boczek i czosnek.
Kimchi pokroić na niewielkie kawałki i dodać do garnka.
Następnie dodać wodę, olej sezamowy, cukier, pastę chili. Zupę gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodać tofu pokrojone w kostkę i dymkę pokrojoną na duże kawałki.
Zupę podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Komentarze