Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański

4.47 (179 ocen)

  • 30 min

Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. kimchi z sokiem (dobrze ukiszonej)
    10 dkg plastrów wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pasty chili Mae lub 1/2 łyżeczki chili w proszku
    3,5 szkl. wody
    1/2 łyżka oleju
    1/2 łyżki oleju sezamowego
    1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 czubata łyżeczka cukru
    20 dkg tofu naturalnego
    2 cienkie dymki ze szczypiorkiem
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kimchi

Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kimchi 1. Boczek pokroić na kawałki, czosnek na cienkie plasterki.
    W garnku rozgrzać olej, podsmażyć boczek i czosnek.
    Kimchi pokroić na niewielkie kawałki i dodać do garnka.
    Następnie dodać wodę, olej sezamowy, cukier, pastę chili. Zupę gotować 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
    Pod koniec gotowania dodać tofu pokrojone w kostkę i dymkę pokrojoną na duże kawałki.
    Zupę podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować