Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pikantny i wyrazisty w smaku sos idealnie komponuje się z delikatnym, lekko słodkawym smakiem domowych kopytek i chrupiącym boczkiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka:
    1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
    200-220 g mąki (w zależności od rodzaju ziemniaków)
    1/2 łyżki masła
    1 duże jajko
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    sól (do smaku)
    Pesto z rukoli ze słonecznikiem:
    100 g rukoli
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki ziaren słonecznika
    60 ml oleju rzepakowego
    50 g startego parmezanu
    sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    100 g chudego, wędzonego boczku
    starty parmezan (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne Sosy Pesto

Kopytka z pesto z rukoli ze słonecznikiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przepuścić przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Do ciepłych ziemniaków dodać mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie zagnieść. Na stolnicy wysypanej mąką formować długie wałki i kroić na kopytka. Kopytka gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia i dodatkowo ok. 2 minuty.
    Pesto z rukoli ze słonecznikiem: Rukolę umyć i przełożyć do wysokiego dzbanka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, olej, parmezan oraz dwie szczyty soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity sos.
    Boczek pokroić na cienkie paski. Usmażyć na patelni.
    Do porcji kopytek dodać 2-3 łyżki pesto oraz usmażony boczek. Przed podaniem podsypać startym parmezanem i całość wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Dyniowe kopytka z pesto ze szpinaku

To może cię zainteresować