Bazyliowe pesto ze słonecznikiem

4.5 (182 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Domowe pesto, w którym orzeszki pinii zamieniłam nasionami słonecznika. Nie wpłynęło to zupełnie na jego smak, ale zdecydowanie wpłynęło na obniżenie jego ceny.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bazylia (same listki): 150 gramów
    - słonecznik (nasiona): 100 gramów
    - czosnek (główka): 1 sztuka
    - parmezan (tarty): 0.5 szklanki
    - oliwa (extra virgin,plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków): 0.5 szklanki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto Zielone pesto

Bazyliowe pesto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bazyliowe pesto ze słonecznikiem 1. Umyte i osuszone w suszarce do sałaty listki bazylii wkładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Następnie dodaję tarty parmezan, sól i oliwę i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 2. Nakładam do słoiczków i wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce. Ta porcja pesto wystarcza mi na około 14 dni, więc nie wiem czy można je przechowywać dłużej niż dwa tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować