REKLAMA

Dyniowe kopytka z pesto ze szpinaku

wyświetlono: 1211 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszne, delikatne kopytka z dynią i moje ulubione pesto, to danie, które rozpływa się w ustach.

opublikowany: 28.10.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kopytka:
    750 g ziemniaków (waga po obraniu)
    250 g pure z dyni
    1 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki kurkumy
    Pesto ze szpinaku:
    100 g świeżego szpinaku
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 duże ząbki czosnku
    3 łyżki startego sera pecorino (lub parmezanu)
    1/2 pęczka natki pietruszki
    100 ml oleju rzepakowego
    świeżo zmielona sól morska
    Dodatkowo:
    150 g wędzonego chudego boczku
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść dokładnie tłuczkiem, dodać pure z dyni, sól, jajko, mąkę i kurkumę. Wymieszać i wyrobić ciasto, ewentualnie podsypując więcej mąki. Na stolnicy wysypanej mąką formować kawałki ciasta w długie "węże". Kroić w 3 cm kopytka. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia i dodatkowo 2-3 minuty.
    Pesto ze szpinaku: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szpinak, pietruszkę, ząbki czosnku, ser i słonecznik zmiksować dolewając stopniowo olej. Doprawić do smaku solą.
    Boczek pokroić w kostkę lub na cienkie plastry, usmażyć do zarumienienia na suchej patelni.
    Gorące kopytka wymieszać z kilkoma łyżkami pesto, podawać od razu okraszone chrupiącym boczkiem i posypane natką pietruszki.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Pesto ze szpinaku

Pyszne, zdrowe, lekkie pesto ze szpinaku. Idealne do makaronów i potraw w stylu włoskim.

kategoria: Przetwory pesto opublikowany: 31.03.2014 | wyświetlono: 1389 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: JOANNA 55a IMG_1811

Pesto ze szpinaku

Pesto można wykonać z wielu warzyw, ale to jest moje ulubione:) Idealny dodatek do makaronu, grzanek itp.

kategoria: pesto Dodatki opublikowany: 28.02.2020 | wyświetlono: 194 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Kopytka dyniowe

Pyszne dyniowe kopytka o obłędnie pomarańczowym kolorze, smakują wyśmienicie.

kategoria: Kluski kopytka opublikowany: 04.11.2018 | wyświetlono: 1191 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Kopytka dyniowe

Najczęściej kopytka podsmażam na maśle a moje dzieci jedzą je z miodem i cynamonem.

kategoria: Desery kopytka Dania główne opublikowany: 21.10.2016 | wyświetlono: 302 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE