Jedliście kiedykolwiek kotlety z samych pieczarek? Miałam właśnie opakowanie świeżutkich pieczarek, więc postanowiłam wymyśleć nowe danie, którego jeszcze w moim domu nie jadł nikt.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na kopytka :
1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko rozmiar M,
1,5 szklanki mąki pszennej
Składniki na kotlety :
500 g pieczarek,
1 płaska łyżeczka soli drobnej,
1 jajko rozmiar M,
6 łyżek bułki tartej,
1 mała cebula,
0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
olej do smażenia
Kopytka oraz kotlety z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (miałam młode) przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką o drobnym sitku. Do przeciśniętych ziemniaków wsypać mąkę i wbić całe jajko dokładnie za pomocą rąk wyrobić na jednolitą masę. Masa na kopytka lekko się klei, ale taka ma być ,aby były delikatne i pulchne.
2.Wyrobioną masę na kopytka przełożyć na stolnicę wysypaną dość obficie mąką, za pomocą rąk uformować tak zwanego węża można nożem zrobić ozdobne nacięcia, połowę uformowanego jeszcze zrolować na chudszy wałek i za pomocą noża wycinać dowolnej wielkości kopytka. Jak już mamy przygotowane wtedy w międzyczasie wstawić wodę posolić ją i jak się zagotuje wkładać kopytka, po wypłynięciu na wierzch gotować na wolnym ogniu przez dwie do trzech minut. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej.
3.Teraz przygotowujemy pieczarki na kotlety, a mianowicie oczyścić je wraz z nóżkami czy jak tam je nazywacie, oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej starte posolić i pozostawić do puszczenia przez pieczarki soku. Jak już ładnie puszczą sok przełożyć je na drobne sitko aby oddzielić sok od miąższu pieczarek dokładnie odcisnąć.
4.Odciśnięte z soku pieczarki przełożyć do miski wbić całe jajko wsypać pieprz naturalny, wbić całe jajko, dodać cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz wsypać bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na pięć minut a w międzyczasie przygotować patelnię wlać oleju tyle aby było troszkę więcej niż na samym dnie patelni rozgrzać go, formować kotlety z masy pieczarkowej
5.Uformowane kotlety układać na rozgrzanym oleju i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor (mi z podanych składników wyszło pięć sporych kotletów). Usmażone już kotlety podlać wodą przegotowaną pięćdziesiąt ml i poddusić je pod pokrywką przez pięć minut do czasu wyparowania wlanej wody
6.Gotowe usmażone przepyszne kotlety z pieczarek smakiem przypominające kotlety rybne podałam z wcześniej przygotowanymi kopytkami, oraz kawałkiem papryki świeżej. Oczywiście te kotlety mogą być jednocześnie dodatkiem do ziemniaków, makaronu, ryżu czy różnego rodzaju kasz wystarczy tylko przygotować sos jaki kto lubi
Komentarze