Kolorowe muszle makaronowe z mięsem i pieczarkami w pikantnym sosie

5 (8 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smakowite danie , doskonale sprawdza się na spotkaniu z rodziną czy znajomymi , znika w locie z talerzy :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok . 300 g makaronu durum 5 smakowy- muszle
    500 g mielonej szynki
    200 g pieczarek
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    100 g sera żółtego - u mnie mozzarella
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/4 szklanki wody
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Sos :
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    200 g pieczarek
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki wody
    1 listek laurowy
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    2 szczypty suszonej bazylii
    1 płaska łyżeczka pasty Harissa
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    tarty parmezan
    zielenina
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Dania z makaronem

Kolorowe muszle makaronowe z mięsem i pieczarkami w pikantnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe muszle makaronowe z mięsem i pieczarkami w pikantnym sosie 1. Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju - około 7 minut, odcedzam , hartuję zimną wodą , osączam . Cebulę szklę na oleju dodaję pokrojone w kostkę pieczarki , podsmażam , dodaje mięso mielone , przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , podlewam wodą , dodaję przecier pomidorowy , doprawiam przyprawą do mięs , solą i pieprzem , chwilę duszę , studzę , dodaj ę natkę pietruszki , pokrojony w kostkę ser , mieszam .
  • Kolorowe muszle makaronowe z mięsem i pieczarkami w pikantnym sosie 2. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję pokrojone w plasterki pieczarki dusze do miękkości . Do całości dodaje listek laurowy , zalewam przecierem pomidorowym, dodaję pastę Harissa , doprawiam przyprawą do mięs , bazylią , solą i pieprzem , chwile duszę , zaprawiam mąką ziemniaczaną zmieszaną z odrobiną wody . Sos wlewam do naczynia do pieczenia . Muszle nadziewam mięsnym farszem , układam na sosie , zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni - bez nakrycia , osypuje serem parmezan . Danie podaję osypane zieleniną :)

Porady

Pasta Harissa jest bardzo ostra , można ją zastąpić przyprawą Harissa . Jeśli danie będą jeść dzieci pasty tej najlepiej nie dodawać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować