Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Takie muszle możemy przygotować na obiad.Będzie syty i pyszny.Dla wielbicieli makaronu.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    50 dag fileta z kurczaka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    suszona bazylia do smaku

    Dodatkowo:
    40 dag dużych muszli makaronowych
    1 łyżka oleju
    sól do gotowania
    30 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Makaronowe muszle nadziewane mięsem i zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso. 1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce.Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,następnie wrzucamy mięso i znów przesmażamy.Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidory,dusimy do miękkości wszystkich składników.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem bazylią i ziołami prowansalskimi.
  • Ugotowane muszle. 2. Muszle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Delikatnie odcedzamy.
  • Faszerowanie. 3. Ugotowane muszle napełniamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
  • Gotowe. 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,posypujemy nim muszle,zapiekamy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Makaron Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować