Kokosowy sernik na zimno z musem truskawkowym

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik kokosowy z musem truskawkowym i chrupiącymi kawałkami kokosa :) Idealny na letni deser, prosty i szybki w przygotowaniu :) W sezonie truskawkowym nie może go zabraknąć :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na tortownicę 21 cm):
    80 g biszkoptów (u mnie ladyfingers)
    Sernik:
    500 g gęstego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
    200 ml mleka kokosowego
    4 czubate łyżki cukru pudru
    1 1/2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    Mus truskawkowy:
    400 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    150 ml gorącej wody
    Dodatkowo do dekoracji:
    30 g suszonego kokosa w kawałkach
    świeże truskawki
    świeże listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kokosowy sernik na zimno z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Ser zmiksować z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem. Wystudzoną żelatynę wlewać do sera cienką strużką, cały czas miksując. Sernik przełożyć na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuścić w wodzie, lekko wystudzić. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zblendować na mus. Dodać galaretkę i wymieszać. Przelać na stężałą warstwę sernikową. Wstawić do lodówki co całkowitego stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować kawałkami kokosa, truskawkami i świeżą miętą.

Porady

Rady: Mleko kokosowe należy dobrze wstrząsnąć w puszce przed otwarciem, bo ma tendencję do rozwarstwiania się. Jeśli w serniku pojawiłyby się grudki z mleka koksowego można do zmiksowania całości użyć blendera ręcznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Twaróg Galaretka Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować