sernik na zimno z musem truskawkowym

  • wyświetlono: 715 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem. *** Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam tylko z lekkiego, domowego twarogu i naturalnego, chudego jogurtu. Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki.

Dorota T
  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

składniki na ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

składniki na masę serową:
1 kg twarogu (użyłam domowego)
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny

składniki na mus truskawkowy:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania przepisu:

sernik na zimno z musem truskawkowym

  • 1. Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
    Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, jogurt i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała.
    Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość przecieram przez sitko, dopełniam wodą do 1 litra. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaTruskawkitwarógsernikciastadietaciasto bez pieczeniasernik na zimnoz owocamidieta lekkostrawna

Komentarze

Podobne przepisy

sernik na zimno z  musem czereśniowym

Dodane przez: babka w formie

sernik na zimno z musem czereśniowym

Polecam Wam dzisiaj pyszne i delikatne...

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dodane przez: zzewa

Serniczki na zimno z dżemem truskawkowym

Dziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne...

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Dodane przez: Martyna1991

Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Delikatny, orzeźwiający sernik...

Truskawkowy sernik na zimno

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Truskawkowy sernik na zimno

Zapraszam na pyszny mocno truskawkowy...

Sernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z musem truskawkowym

Serniczek pięknie wygląda na talerzyku,...

Gotowany sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gotowany sernik z musem truskawkowym

Świetny w smaku, łatwy w wykonaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.