REKLAMA

sernik na zimno z musem truskawkowym

wyświetlono: 3635 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Pyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem.

***
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam tylko z lekkiego, domowego twarogu i naturalnego, chudego jogurtu. Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, stąd w cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki.

opublikowany: 18.06.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 60 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    3/4 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)

    składniki na masę serową:
    1 kg twarogu (użyłam domowego)
    200 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny

    składniki na mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
    Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, jogurt i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała.
    Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Po tym czasie całość przecieram przez sitko, dopełniam wodą do 1 litra. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :-)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Idealnie kremowy serniczek, na mniejsze i większe okazje

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 05.06.2014 | wyświetlono: 1116 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE