Sernik na zimno z musem truskawkowym.

4.5 (12 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest lekki, puszysty i bardzo smaczny. Idealny na letnie imprezy na świeżym powietrzu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg. sera z wiaderka
    2 galaretki cytrynowe
    5 łyżek cukru pudru

    0,5kg truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki żelatyny

    400g. herbatników maślanych
    250g. margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (12 ocen)

Sernik na zimno z musem truskawkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy wałkiem lub malakserem na drobny "piaseczek" przesypujemy do miski. Margarynę roztapiamy w garnku i wlewamy do rozkruszonych herbatników. Wykładamy to na blaszkę wyłożoną folią i łyżką dociskamy, chłodzimy w lodówce.

    2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy do zimnego. Masę serową wykładamy do miski dodajemy cukier puder i mieszamy następnie wlewamy chłodną tężejąca galaretkę. Całość wylewamy na spód herbatnikowy i studzimy w lodówce.

    Galaretkę truskawkową razem z żelatyną wsypujemy do miseczki i zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody. Truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną chłodną galaretkę. Wylewamy na schłodzony sernik i studzimy. Gdy mus truskawkowy odpowiednio zastygnie ciasto można kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować