Sernik na zimno z musem truskawkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy wałkiem lub malakserem na drobny "piaseczek" przesypujemy do miski. Margarynę roztapiamy w garnku i wlewamy do rozkruszonych herbatników. Wykładamy to na blaszkę wyłożoną folią i łyżką dociskamy, chłodzimy w lodówce.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy do zimnego. Masę serową wykładamy do miski dodajemy cukier puder i mieszamy następnie wlewamy chłodną tężejąca galaretkę. Całość wylewamy na spód herbatnikowy i studzimy w lodówce.
Galaretkę truskawkową razem z żelatyną wsypujemy do miseczki i zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody. Truskawki blendujemy razem z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną chłodną galaretkę. Wylewamy na schłodzony sernik i studzimy. Gdy mus truskawkowy odpowiednio zastygnie ciasto można kroić.
Komentarze