Kluski z ziemniaków i brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Obrane ziemniaki kroję na kawałki i gotuję do miekkości w osolonej wodzie.
Gorące warzywa, dokładnie odsączone z wody przekładam do miski i od razu dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane ziołą i dokładnie mieszam. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Przykrywam i odstawiam do przestudzenia.
Gdy masa jest już chłodna, dzielę ją w misce nożem na 4 częsci, jak u mnie na zdjęciu.
Jedną część wyjmuję, a w wolne miejsce wsypuję tyle mąk pszennej, by je wypełniła zamiast ziemniaków. Przekładam z powrotem wyjąte ziemniaki, dodaję jajko i krótko mieszam łyżką - tylko do połączenia. Dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko mieszam.
Długie mieszanie spowoduje, że ciasto zacznie się robić rzadkie, i trzeba będzie dosypać dużo więćej mąki - w efekcie kluski będą twarde.
W międzyczasie zagotowuję sporą ilość wody z solą - najlepiej w dużym i szerokim garnku.
Gdy woda się gotuje, oddzielam niewielkie części ciastai na podsypanym mąką blacie formuję wałeczki grube na ok. 3-4 cm. Odcinam nożem kluseczki i wrzucam do gotującej wody.
Kluski gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam na natłuszczony olejem talerz, żeby się nie sklejały.
Komentarze