Kluski z ziemniaków

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Kluski wyśmienicie smakują z sosem tzatziki lub surówką.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    4 jajka
    mąka ziemniaczana
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki (najlepiej jeśli będą z poprzedniego dnia) obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przepuszczamy przez maszynkę. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wcześniej oddzielone żółtka. Wkładamy z powrotem odłożone ziemniaki, następnie wyrabiamy jednolitą masę. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy i niezbyt długo zagniatamy. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy na rozgrzany głęboki olej. Smażymy z obu stron na rumiano.

Porady

Najlepiej podawać od razu na ciepło gdy są z wierzchu jeszcze chrupiące, a w środku mięciutkie. Aby urozmaicić kluski do ciasta można dodać np. ostrą lub słodką paprykę albo inne przyprawy czy zioła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować