Kluski z tartych ziemniaków

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Długo zabierałam się do zrobienia tych klusek gdyż nie było ochotnika do tarcia ziemniaków. Ale w końcu się udało :)

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki ok. 2 kg
    jajko 1 szt.
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z tartych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać. 1/4 ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
    3/4 ziemniaków zetrzeć na tartce o najmniejszych oczkach. Do osobnej miseczki dokładnie odcisnąć przez gazę sok. Odciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Poczekać chwilę, aż odciśnięty sok się ustoi po czym odlać wodę a zebraną na dnie miseczki skrobię dodać do ziemniaków.
    Dokładnie zagnieść z jajkiem, mąką i majerankiem. Uformować kluski. Gotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Podawać z masłem lub skwarkami i cebulką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować