Kluski śląskie z gulaszem

3.5 (2 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubicie kluski śląskie ? w takim razie zapraszam na mój sprawdzony pyszny przepis gdzie kluski rozpływają się w ustach

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na kluski :

    920 g ziemniaków ugotowanych,
    1 część mąki ziemniaczanej,
    1 jajko rozmiar M
    Gulasz z łopatki wieprzowej :

    800 g mięsa chudego z łopatki wieprzowej,
    2 łyżki przyprawy do mięsa,
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
    1 płaska łyżka przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem
    dodatkowo do sosu :

    3 szklanki przegotowanej zimnej wody,
    1 łyżka suszonej włoszczyzny
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Mięso z łopatki pokroić w dowolnej wielkości kostkę posypać przyprawami wlać dwie łyżki oleju i wszystko wymieszać do połączenia się w jedną całość
  • kluski 2. Przygotowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć je na rumiany kolor, po tym czasie wlać wodę i wsypać suszone warzywa dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do powstania sosu
  • kluski 3. Zmielone ziemniaki wyrównując wierzch podzielić na cztery części wyjąć jedną z części i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę
  • kluski 4. Jak woda się zagotuje formować kluski przez środek zrobić dziurkę i od zagotowania gdy wypłyną na wierzch gotować 2 minuty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować