Lubicie kluski śląskie ? w takim razie zapraszam na mój sprawdzony pyszny przepis gdzie kluski rozpływają się w ustach
5 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na kluski :
920 g ziemniaków ugotowanych,
1 część mąki ziemniaczanej,
1 jajko rozmiar M
Gulasz z łopatki wieprzowej :
800 g mięsa chudego z łopatki wieprzowej,
2 łyżki przyprawy do mięsa,
1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
1 płaska łyżka przyprawy pomidor z bazylią i czosnkiem
dodatkowo do sosu :
Kluski śląskie z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z łopatki pokroić w dowolnej wielkości kostkę posypać przyprawami wlać dwie łyżki oleju i wszystko wymieszać do połączenia się w jedną całość
2.Przygotowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć je na rumiany kolor, po tym czasie wlać wodę i wsypać suszone warzywa dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do powstania sosu
3.Zmielone ziemniaki wyrównując wierzch podzielić na cztery części wyjąć jedną z części i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną dodać jajko i wyrobić na jednolitą masę
4.Jak woda się zagotuje formować kluski przez środek zrobić dziurkę i od zagotowania gdy wypłyną na wierzch gotować 2 minuty
Komentarze