REKLAMA

kluski śląskie z gulaszem

wyświetlono: 2324 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowym. Kluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki , marchwi, pietruszki,cebulki i przypraw. Sos wyszedł ciemny i aromatyczny.

opublikowany: 14.03.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • składniki na sos :
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 cebula
    1/3 łyżeczki rozmarynu
    1/3 łyżeczki tymianku
    1/3 łyżeczki proszkowanego ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki majeranku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka octu balsamicznego winegret
    600 ml zimnej wody
    olej rzepakowy
    mąka

    składniki na kluski :
    8-9 ziemniaków
    25 dkg mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić kluski śląskie z gulaszem?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na kluski

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części . Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy.

    Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kulki z dołeczkiem. Gotujemy w wrzącej wodzie ok 2 minuty.

    Przygotowujemy sos :
    Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Odkrawamy tłuste części mięsa. (jeżeli lubicie tłuste mięsko to zostawiacie sobie tłuszczyk ). Łopatkę kroimy w kostkę ok 1,5 cm. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju , po czym przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym gazie.
    Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a marchew i pietruszkę w cienkie talarki. Podsmażamy i dodajemy do gotującego się już miska. Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut. Co jakiś czas mieszamy . Jeżeli dużo wody wyparuje , możemy ją uzupełnić, ale max 200 ml .
    Aby zagęścić sos należy wymieszać łyżkę maki z odrobiną wody i dodać do sosu, zamieszać i spróbować.W razie konieczności możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Kluski śląskie z gulaszem

Gdy z obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie.

kategoria: Kluski gulasz opublikowany: 03.09.2015 | wyświetlono: 815 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: sylwin03 IMG_20191026_080709

Kluski śląskie z gulaszem z szynki

pychotka

kategoria: Kluski opublikowany: 22.10.2015 | wyświetlono: 9172 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób, mamy pewność, że będą smakować każdemu.

kategoria: Kluski kluski śląskie Dodatki opublikowany: 05.03.2020 | wyświetlono: 3400 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: weronika63 logo

Kluski śląskie z gulaszem i buraczkami

Kluski śląskie podane z gulaszem wieprzowym i duszonymi buraczkami.

kategoria: kluski śląskie Dania główne gulasz buraczki opublikowany: 24.02.2020 | wyświetlono: 259 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Czarek Czarek

Kluski śląskie

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie.

kategoria: Kluski kluski śląskie Dania główne opublikowany: 08.02.2017 | wyświetlono: 1578 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE