kluski śląskie z gulaszem

4.5 (176 ocen)

Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowym. Kluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki , marchwi, pietruszki,cebulki i przypraw. Sos wyszedł ciemny i aromatyczny.

Składniki:

  • składniki na sos :
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 cebula
    1/3 łyżeczki rozmarynu
    1/3 łyżeczki tymianku
    1/3 łyżeczki proszkowanego ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki majeranku
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka octu balsamicznego winegret
    600 ml zimnej wody
    olej rzepakowy
    mąka

    składniki na kluski :
    8-9 ziemniaków
    25 dkg mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Gulasz

Kluski śląskie z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na kluski

    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części . Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy.

    Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kulki z dołeczkiem. Gotujemy w wrzącej wodzie ok 2 minuty.

    Przygotowujemy sos :
    Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Odkrawamy tłuste części mięsa. (jeżeli lubicie tłuste mięsko to zostawiacie sobie tłuszczyk ). Łopatkę kroimy w kostkę ok 1,5 cm. Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju , po czym przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym gazie.
    Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a marchew i pietruszkę w cienkie talarki. Podsmażamy i dodajemy do gotującego się już miska. Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut. Co jakiś czas mieszamy . Jeżeli dużo wody wyparuje , możemy ją uzupełnić, ale max 200 ml .
    Aby zagęścić sos należy wymieszać łyżkę maki z odrobiną wody i dodać do sosu, zamieszać i spróbować.W razie konieczności możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować