Kluski śląskie z gulaszem z szynki

4.5 (150 ocen)

pychotka

Składniki:

  • Gulasz:

    ok pół kg szynki
    pół cebuli
    1 ząbek czosnku
    2 -4 łyżki papryki słodkiej w proszku
    2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    sól,pieprz
    olej do obsmażania mięsa
    łyżka smalcu


    Kluski Śląskie:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1-2 jaja
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z gulaszem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz:

    Mięso pokroić w kostkę, Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać paprykę w proszku i smażyć do 5 min. Na drugiej patelni podgrzać mocno olej. Obsmażyć mięso na bardzo złoty kolor. W garnku zagotować szklankę wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Do gotującej wody dodać cebulę z papryką. Patelnie polać wodą i przelać go garnka. Do garnka dodać mięso. Odlać tłuszcz z patelni. Na gorącą patelnie po mięsie wlać odrobinę wody i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości mięsa ok 45-min. Mięso ma być przykryte wodą. Po ugotowaniu mięsa gulasz możemy zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.


    Kluski śląskie:

    Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze szczyptą soli, jajkami i obiema mąkami. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na ręce i robimy dziurkę. Układamy na stolnicy podsypanej mąką. Gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Po wypłynięciu gotujemy ok 2-3 min. Polewamy roztopionym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować