ok pół kg szynki
pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 -4 łyżki papryki słodkiej w proszku
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
sól,pieprz
olej do obsmażania mięsa
łyżka smalcu
Kluski śląskie z gulaszem z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz:
Mięso pokroić w kostkę, Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać paprykę w proszku i smażyć do 5 min. Na drugiej patelni podgrzać mocno olej. Obsmażyć mięso na bardzo złoty kolor. W garnku zagotować szklankę wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Do gotującej wody dodać cebulę z papryką. Patelnie polać wodą i przelać go garnka. Do garnka dodać mięso. Odlać tłuszcz z patelni. Na gorącą patelnie po mięsie wlać odrobinę wody i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości mięsa ok 45-min. Mięso ma być przykryte wodą. Po ugotowaniu mięsa gulasz możemy zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.
Kluski śląskie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze szczyptą soli, jajkami i obiema mąkami. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na ręce i robimy dziurkę. Układamy na stolnicy podsypanej mąką. Gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Po wypłynięciu gotujemy ok 2-3 min. Polewamy roztopionym masełkiem.
Komentarze