Klopsy z indyka z mozzarellą w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na obiad, która na pewno posmakuje domownikom. Klopsy, dzięki rozpływającej się w środku mozzarelli smakują rewelacyjnie.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsy:
    -0,5 kg mięsa mielonego z indyka
    -1 kula mozzarelli
    -1 jajko
    -1 łyżka bułki tartej
    -2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
    -mąka ziemniaczana do obtoczenia

    Sos:
    -1 l passaty pomidorowej
    -1 ząbek czosnku
    -1 płaska łyżeczka cukru
    -1 łyżeczka bazylii suszonej
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Klopsiki

Klopsy z indyka z mozzarellą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i zagniatamy dokładnie. Ser kroimy na 10 dużych kostek. Mięso układamy na dłoni, na środek kładziemy ser i formujemy kulę z mięsa, tak aby ser z niej nie wystawał.
  • 2 2. Kule mięsa obtaczamy w mące ziemniaczanej i wrzucamy do garnka z gotującą się passatą pomidorową. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy pół godziny od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier, bazylię i doprawiamy sos solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Smacznego!

Porady

Osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć bułki tartej bez glutenu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone z indyka Mozzarella Passata pomidorowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować