Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

5 (197 ocen)

Fajne, szybkie i proste danie, które można podać z ryżem, makaronem lub kuskusem.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
    2 łodygi selera naciowego
    2 cebule
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 puszki krojonych pomidorów
    1 jajko
    5 łyżek bułki tartej
    4 łyżki drobno startego sera żółtego
    1 łyżeczka sosu Worcestershire
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz
    1 łyżeczka cukru
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę oraz umyte łodygi selera drobno siekamy. 4 łyżki cebuli i selera odkładamy do miski z mięsem na klopsiki. Pozostałą część umieszczamy w patelni na rozgrzanej oliwie. Smażymy często mieszając około 5 minut. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i 1 łyżeczkę tymianku, a po chwili na patelnię wlewamy całą zawartość puszek z pomidorami oraz 1 szklankę wody.
  • 2. Gdy sos się zagotuje doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem do smaku, a następnie zostawiamy go pod przykryciem na małym ogniu, aby się delikatnie dusił. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
  • 3. Do mielonego mięsa, cebuli i selera dodajmy jajko, ser, pozostałą łyżeczkę tymianku, bułkę tartą, sos Worcestershire. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe klopsiki.
  • 4. Gotowe klopsik delikatnie wrzućmy (wszystkie jednocześnie) do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ostatnie 10 minut dusimy bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Seler Pomidory w puszce Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować