Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Pulpety z mielonego mięsa z indyka z dodatkiem cebulki, czosnku, świeżego koperku oraz świeżej natki pietruszki oraz bulionu i passaty pomidorowej.

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 kajzerka
    Mleko
    Świeży koperek
    Świeża natka pietruszki
    1 jajko
    200 ml bulionu
    350 ml passaty pomidorowej
    Zioła prowansalskie
    Sól i pieprz
    Masło lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Dania z indyka

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie masła wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

    2. Bułkę pszenna namaczamy w mleku. Odstawiamy na chwilę, aż bułka pochłonie nadmiar mleka.

    3. Mięso z indyka przekładamy do miski, dodajemy bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.

    4. Formujemy w małe kulki i podsmażamy chwilę pulpety z obu stron.

    5. Pulpety zalewamy bulionem i dusimy przez około 10 minut, obracając pulpety z obu stron. Następnie dodajemy passate pomidorową. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i ewentualnie solą. Gotujemy przez około 10 minut obracając pulpety co jakiś czas.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone z indyka Passata pomidorowa Koperek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować