Gulasz przygotowałam z mięsa z piersi indyka. Z sosem pomidorowym smakuje wybornie. Polecam na obiad.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag piersi z indyka
1 czerwona papryka
1 cebula
250 g passaty pomidorowej
1 szkl gorącej wody
2 -3 łyżki oleju
3 łyżki śmietanki 30 %
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano do smaku
zioła prowansalskie do smaku
Gulasz z indyka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Czerwoną paprykę myjemy i osuszamy, kroimy i usuwawamy pestki i białe części. Paprykę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i paprykę przez 5 minut. Wkładamy pokrojone mięso i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy wodę i passatę pomidorową, gotujemy do miękkości. Redukujemy sos do pożądanej konsystencji i doprawiamy do smaku, wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Komentarze