Koperkowe klopsiki w sosie pieczarkowo koperkowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy pieczarki i smażymy, aż pieczarki zmiękną. Doprawić szczyptą soli i pieprzem. Zalać wodą. Dodać kostkę rosołową.
2.Mięso przygotować dzień wcześniej.
Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odsączoną bułkę, sól, pieprz i koperek.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Mokrymi dłoniami formujemy średnie klopsiki, które obtaczamy w mące. Następnie delikatnie umieszczamy w garnku.
Dodajemy koper i posiekaną pietruszkę.
3.Zagęszczamy rozrobioną mąką z zimną wodą. Mieszamy. Odstawiamy garnek i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany przelewamy zimną wodą.
Komentarze