Sos:
Pomidory - 400 g
Mango - 100 g
Cebula - 2 sztuki
Czosnek - 2 ząbki
Olej - 1 łyżka
Sok z cytryny - 1 łyżka
Przyprawy mielone: chilli, kumin, kolendra, trawa cytrynowa
Liść kaffir - 4 sztuki
Bulion - 150 ml
Passata lub inny sos pomidorowy - 200 g
Klopsiki kolendrowe w sosie pomidorowym z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na klopsy zagniatamy. Ilość bułki tartej będzie zależał od mięsa i wielkości jaj. Ja użyłam 5 łyżek, aby masa była zwarta, ale miękka.
Masę dzielimy i formujemy w kulki. Każdego klopsa wyrabiamy około pół minuty w rękach, aby potem nie rozpadł się przy gotowaniu.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją w wodzie z dodatkiem curry.
2.Na patelni na oleju smażymy pokrojone pomidory, mango, cebule i przeciśnięty czosnek. Kiedy będą miękki, dolewamy bulion (lub wodę) i sos pomidorowy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny, kaffirem i przyprawami. Jeśli uznacie, że sos jest dla was za gęsty, możecie dodać jeszcze trochę wody.
Delikatnie wkładamy klopsy. Na małym ogniu gotujemy 15 minut, w międzyczasie obracając i mieszając.
3.Przed podaniem sos doprawiamy do smaku. Klopsy podajemy z ryżem.
Porady
Klopsiki można zrobić z mięsa z indyka - będą wtedy jeszcze lżejsze.
Komentarze