Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym)

4.49 (154 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tajski sos orzechowy, który świetnie sprawdza się do bowli, sałatek czy do maczania świeżych warzyw.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3/4 szkl. kremowego masła orzechowego
    -1/4 szkl. octu ryżowego
    -1/3 szkl. sosu sojowego
    -3 łyżeczki miodu
    -1,5 łyżeczki świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suchego
    -1-2 ząbki czosnku
    -1/2 łyżeczki płatków chili
    -3-4 łyżeczki wody lub mleczka kokosowego
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć blenderem. Jeżeli sos wychodzi sa gęsty, można dodać więcej wody/mleczka kokosowego. Podawać z bowlami, daniami ryżowymi, czy jako dip.

Porady

Konsystencję można uzyskać wedle uznania - polecma rzadszy do polania, a gęsty i ciągnący jako dip.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować