Klopsiki w sosie pomidorowym

4.5 (198 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne mięsne klopsiki w aksamitnym sosie pomidorowym, idealne na szybkie danie, świetnie smakują tak że ze świeżym pieczywem!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
    łyżka przyprawy do wieprzowiny
    2 łyżki bułki tartej
    jajko
    olej do smażenia
    mąka

    Sos:
    ok 1/2 litr wody
    1/2 kostki rosołowej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Klopsiki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do wieprzowiny. Wyrobić mięsną masę. Formować nie wielkie kuleczki i otaczać w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony pulpety na rumiany kolor.
  • 2. Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać przecier pomidorowy. Włożyć klopsiki i gotować pod przykryciem ok 25 minut.
  • 3. Łyżkę mąki wymieszać z zimną wodą i zagęścić sos z klopsikami, posypać świeżym koperkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować