Klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować nieco krócej niż wg.przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem zeszklić na oleju.
2.Kapustę umyć i drobno poszatkować.
3.Do miski przełożyć mięso mielone, posiekaną kapustę, ryż, oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Wbić jajka, dodać posiekany koperek i bułkę tartą. Doprawić do smaku słodką i ostrą mieloną papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
4.Mokrymi dłońmi z masy formować okrągłe klopsiki i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
5.Następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem (tyle, by lekko zakrywała gołąbki), dodać liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz koncentrat. Delikatnie przemieszać. Dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić 1 łyżką mąki i śmietany, rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Na koniec w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Klopsiki podawać z ziemniakami polane sosem. Smacznego!
Komentarze