Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

  • wyświetlono: 3920 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Te rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie.

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
1 cukier waniliowy
1 jajko
pół małej łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy
26 dag marmolady twardej wieloowocowej
cukier puder do posypania rogalików

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

  • 1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.
  • 3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.
  • 4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.
  • 6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
    Życzę smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweDeserna słodkopodwieczorekrogalikipieczonedla gościPoczęstunekrogalerogaliki z marmoladądomowe wypiekidomowe rogalikiprzepis_miesiąca1000topielcerogaliki z wody
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki

Dodane przez: ZuzaNS

Kruche rogaliki z powidłami

Są to zdecydowanie najlepsze rogaliki...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ziemniaczane pączki z marmoladą

Tłusty czwartek tuż, tuż, a jak...

image-0rmig5q

Dodane przez: olciaa89

Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne, kruche, z kleksem konfitury...

Kruche rogaliki z budyniem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche rogaliki z budyniem

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis...

Ciasteczka grysikowe z marmoladą

Dodane przez: Ola1984

Ciastka grysikowe z marmoladą

Pyszne ciasteczka z kaszy manny...

ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: Futka

Ciasteczka z marmoladą

Propozycja na kruche, bardzo smakowite...