Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

  • wyświetlono: 5652 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 2

Te rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie.

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

50 dag mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 12 %
1 cukier waniliowy
1 jajko
pół małej łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy
26 dag marmolady twardej wieloowocowej
cukier puder do posypania rogalików

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

  • 1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.
  • 3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.
  • 4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.
  • 6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
    Życzę smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweDeserna słodkopodwieczorekrogalikipieczonedla gościPoczęstunekrogalerogaliki z marmoladądomowe wypiekidomowe rogalikiprzepis_miesiąca1000topielcerogaliki z wody

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka rogaliki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciastka: rogaliki z marmoladą

Ten przepis mam od koleżanki Basi...

Rogaliki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Rogaliki z marmoladą i orzechami

Pyszne drożdżowe rogaliki z marmoladą,...

Półkruche ciastka z marmoladą

Dodane przez: akrobatka22

Półkruche ciastka z marmoladą

Półkruche ciastka z marmoladą w...

Kruche ciasteczka z marmoladą

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasteczka "Kopytka" z marmoladą

Przepis na nie dostałam od koleżanki...

Rogaliki

Dodane przez: ZuzaNS

Kruche rogaliki z powidłami

Są to zdecydowanie najlepsze rogaliki...

ciasteczka

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Bardzo kruche ciasteczka.Pieczone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE