Mangold kiszony a'la szczaw

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kiszone liście buraka liściowego o obco brzmiącej nazwie (Mangold) mogą z powodzeniem zastąpić w zimie szczaw.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mangold (dowolna ilość)
    sól kamienna (1 łyżka na litr wody)
    ząbki czosnku (do smaku)
    baldachy nasienne zielonego kopru
    nać selera (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Mangold kiszony a'la szczaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mangold kiszony 1. Wybrać zdrowe i jędrne łodygi i liście, wymoczyć w zimnej wodzie i odsączyć.
  • Mangold kiszony 2. Pokrojone łodygi i liście Mangold umieścić w słoiku, dołożyć baldachy nasienne zielonego kopru, pokrojone ząbki czosnku oraz łodygi liściowe selera korzeniowego.
  • Mangold kiszony 3. Zawartość zalać gorącą solanką jak do ogórków. Po ukiszeniu zapasteryzować.

Porady

Mangold przygotowany w ten sposób posłuży jako dodatek do oszukanej zupy szczawiowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól peklowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować