Mangold kiszony a'la szczaw

  • wyświetlono: 68 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kiszone liście buraka liściowego o obco brzmiącej nazwie (Mangold) mogą z powodzeniem zastąpić w zimie szczaw.

Habibi
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

mangold (dowolna ilość)
sól kamienna (1 łyżka na litr wody)
ząbki czosnku (do smaku)
baldachy nasienne zielonego kopru
nać selera (do smaku)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mangold kiszony a'la szczaw

  • Mangold kiszony1. Wybrać zdrowe i jędrne łodygi i liście, wymoczyć w zimnej wodzie i odsączyć.
  • Mangold kiszony2. Pokrojone łodygi i liście Mangold umieścić w słoiku, dołożyć baldachy nasienne zielonego kopru, pokrojone ząbki czosnku oraz łodygi liściowe selera korzeniowego.
  • Mangold kiszony3. Zawartość zalać gorącą solanką jak do ogórków. Po ukiszeniu zapasteryzować.

Porady

Mangold przygotowany w ten sposób posłuży jako dodatek do oszukanej zupy szczawiowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaPrzetworyna zimędo słoikakiszonkimangoldburak liściowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kiszony kalafior

Dodane przez: bogusia82

Kiszony kalafior

Bardzo lubię kalafiora kiszonego,...

Dodane przez: MartiMart

Szczaw na zimę

Latem zbieram liście szczawiu i...

kiszone buraki

Dodane przez: duszek

KISZONE BURAKI

Kiszenie to jeden z najstarszych...

Kiszona cukinia

Dodane przez: klaudia0318

Kiszona cukinia

Kisimy nie tylko ogórki :) Kiszona...

Kiszone jabłka

Dodane przez: ewaeu

Kiszone jabłka

Kisić można różne warzywa i owoce....

kiszone pomidorki

Dodane przez: klementynka

kiszone pomidorki

Kiszone pomidory od lat zaprawia...