Dziś na obiad (ale może to być pyszna kolacja na ciepło)przygotowałam pieczone warzywa z chipsami z jarmużu. Warzywa polałam sosem z tahiny z czosnkiem i z sokiem z cytryny. Można jeść także z octem balsamicznym.
Pieczone warzywa korzeniowe z chipsami jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i kroimy na grube "frytki" polewamy oliwą, solimy oraz doprawiamy kminem i tymiankiem. Rękami mieszamy warzywa nacierając je oliwą i przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C i pieczemy ok. 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na drugiej blaszce umieszczamy jarmuż równomiernie rozłożony i polany olejem oraz posypany solą.
Sos: 1 łyżka tahiny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny.
Komentarze