Pieczone warzywa korzeniowe z chipsami jarmużu

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Dziś na obiad (ale może to być pyszna kolacja na ciepło)przygotowałam pieczone warzywa z chipsami z jarmużu. Warzywa polałam sosem z tahiny z czosnkiem i z sokiem z cytryny. Można jeść także z octem balsamicznym.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 batat ( duży)

    1 burak ( średni)

    1 marchew ( duża)

    oliwa z oliwek 2 łyżki

    kmin rzymski i tymianek ( po 1 łyżeczce)

    sól do smaku

    gałązka rozmarynu

    oraz

    jarmuż (myty i wysuszony)

    olej 1 łyżka

    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chipsy

Pieczone warzywa korzeniowe z chipsami jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy na grube "frytki" polewamy oliwą, solimy oraz doprawiamy kminem i tymiankiem. Rękami mieszamy warzywa nacierając je oliwą i przyprawami. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C i pieczemy ok. 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na drugiej blaszce umieszczamy jarmuż równomiernie rozłożony i polany olejem oraz posypany solą.
    Sos: 1 łyżka tahiny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczka soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować