Kiszone warzywa na zimę

4.5 (166 ocen)

Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam aby warzywa pięknie się zabarwiły.

Składniki:

  • Składniki na 5 litrowy słój:
    6-9 ogórków gruntowych
    1/2 kalafiora
    garść fasolki szparagowej (zielona, żółta)
    2 buraki
    5 średnich patisonów
    1 duża główka czosnku
    kilka liści chrzanu
    kilka kwiatostanów kopru

    zalewa - składniki na jedną porcję, na 5 l słój potrzeba 2 lub 3 porcji:
    1 litr zimnej wody
    1 i 1/3 łyżki soli (konieczne sól kamienna niejodowana)
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kiszone warzywa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki.
    W wyparzonym wrzątkiem słoju , układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper.
    Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć.
    Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą.
    Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.

Porady

Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki. W wyparzonym wrzątkiem słoju , układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper. Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć. Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować