Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam aby warzywa pięknie się zabarwiły.
4.5 (166 ocen)
Porady
Warzywa umyć, patisony pokroić na ćwiartki, kalafiora na różyczki. W wyparzonym wrzątkiem słoju , układać przygotowane warzywa, liście chrzanu i koper. Przygotować zalewę, zalać nią warzywa tak, aby całkowicie je zakryć. Zakręcić słój i pozostawić przez kilka dni w temperaturze pokojowej aż warzywa lekko się ukwaszą. Jeśli uznaci, że warzywa są wystarczająco kwaśne, wystarczy dokęcić słój i przenieść go do chłodnej spiżarni lub lodówki. W chłodnym miejścu możan przechowywać kiszonkę do kilku miesięcy.
Komentarze