W kiełbasce są widoczne fajne kawałki mięsa. Można ją jeść sparzoną, ale docelowo robiłam ją na suszoną. Na świątecznym stole zapewniam was że zachwyci nie jedną osobę.
120 godz.
Składniki:
1100 g łopatki wieprzowej bardzo chudej
1000 g filet z indyka
30 dkg słoniny
4 łyżeczki płaskie soli peklowej
3 łyżeczki soli kuchennej
2 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
5 ząbków czosnku
4 metry około jelita wieprzowe cienkie
Kiełbasa biała i podsuszana dwa w jednym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna.
2.Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą.
3.Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.
Komentarze