Kiełbasa biała i podsuszana dwa w jednym

0 (0 ocen)

  • 120 godz.

W kiełbasce są widoczne fajne kawałki mięsa. Można ją jeść sparzoną, ale docelowo robiłam ją na suszoną. Na świątecznym stole zapewniam was że zachwyci nie jedną osobę.

  • 120 godz.

Składniki:

  • 1100 g łopatki wieprzowej bardzo chudej
    1000 g filet z indyka
    30 dkg słoniny
    4 łyżeczki płaskie soli peklowej
    3 łyżeczki soli kuchennej
    2 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
    5 ząbków czosnku
    4 metry około jelita wieprzowe cienkie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa biała i podsuszana dwa w jednym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna.
  • mięso zmielone 2. Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą.
  • maszynką napełniamy kiełbasę 3. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować