Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

  • wyświetlono: 712 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku, wędzona metodą w garnku, podsuszana.

logo
  • 7 porcje
  • 2400min
  • Średni

Składniki

Surowiec:

mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
mięso z udźca indyka 1,1 kg
boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
sól morska 18 g/kg do boczku
czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
sos sojowy 8 łyżek
jelita wieprzowe 28/30

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana

  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.1. Peklowanie:

    Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.2. Rozdrabnianie:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

    Farsz:

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.3. Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło osłonki tworząc małe krążki kiełbasy.

    Osadzanie:

    Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy kilka godzin, możemy osuszyć wentylatorem. Do wędzenia w garnku kiełbasy muszą być ładnie osuszone.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.4. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.5. Parzenie:

    Uwędzone kiełbasy parzymy w temperaturze 75 stopni 25 minut.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.6. Studzenie i podsuszanie:

    Po parzeniu studzimy i podsuszamy powieszone na kiju.
  • Kiełbasa drobiowo - wieprzowa podsuszana.7. Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

domowe_wędlinykiełbasa_drobiowadrobiowa_podsuszana

Komentarze

Podobne przepisy

Parzona kiełbasa z golonki.

Dodane przez: weronika63

Parzona kiełbasa z golonki

Parzona kiełbasa z golonki w osłonce...

Salceson wieprzowy z głowizny

Dodane przez: Czarek

Salceson wieprzowy z głowizny

Bardzo smaczny salceson zrobiony...

Biała kiełbasa do żurku.

Dodane przez: weronika63

Biała kiełbasa do żurku

Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona...

Kiełbasa swojska, cienka .

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa swojska, cienka

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka.

Dodane przez: weronika63

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka

Najsmaczniejsza biała kiełbasa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE