Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym

4.44 (213 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Biała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5-6 kawałków białej kiełbasy
    3 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 duża cebula
    1 łyżka mąki
    4 łyżki śmietany (użyłam 18%)
    3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    masło/olej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.44 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
    (Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
    Z garnka odlać 1 szklankę wywaru.
    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
    Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba – to również odrobinę tłuszczu.
    Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
    Następnie należy wlać 3/4 szklanki wywaru i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
    Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą odlanego wywaru, a następnie z sosem na patelni.
    Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować