Biała kiełbasa pieczona w cydrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części. Cebulę podsmażyć na oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać sól i majeranek.
Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć skórką do spodu i oprószyć cynamonem (skórki nie posypywać).
W naczyniu do zapiekania ułożyć białą kiełbasę i zrobić po kilka nakłuć wykałaczką w każdej kiełbasce (zapobiega to pękaniu kiełbasek podczas pieczenia).
Następnie ułożyć między kiełbaskami podsmażoną cebulę i kawałki jabłek (skórą do góry).
Wlać cydr, w takie ilości aby kiełbaski troszkę wystawały ponad powierzchnię płynu. Uwaga, ilość cydru jaką należy wlać zależy od wielkości naczynia ważne, aby nie zakrywał kiełbasek.
Przed pieczeniem posypać kiełbasę igiełkami rozmarynu, pieprzem i cukrem (aby składniki ładnie się zrumieniły).
Kiełbasę piec 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze