Karp smażony

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niezawodny przepis na smażonego karpia, który wychodzi delikatny i soczysty, po prostu pyszny. Gości u nas co roku na Wigilijnym stole.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 4-5 kawałków:
    -1 płat karpia o wadze około 1 kg
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka majeranku
    -1/2 łyżeczki pieprzu
    -1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    -1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    -2 duże jaja
    -6 łyżek bułki tartej
    -olej do smażenia
    -0,5 l mleka
    -1 duża, biała cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Karp smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat ryby oczyszczamy z płetw i łusek. Dokładnie myjemy, dzielimy na 4-5 kawałków i wrzucamy do miski. Zasypujemy pokrojoną w kostkę cebulą i zalewamy mlekiem. Odkładamy na całą noc.
    2. Na drugi dzień karpia odsączamy z mleka. Wszystkie przyprawy z przepisu mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy mieszanką każdy kawałek ryby. Jajka roztrzepujemy w misce.
    3. Kawałki karpia maczamy w jajku i obtaczamy w bułce. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu na rumiano z każdej strony po 5-7 minut. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego!

Porady

Osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć bułki tartej bez glutenu dostępnej w każdym większym markecie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować