Karp tradycyjnie smażony

4.94 (143 ocen)

Takiego karpia przygotowuję mężowi.

Składniki:

  • 1 karp wagi ok 1000-1200kg
    bułka tarta
    mąka pszenna
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    tłuszcz do smażenia
    sól, wegeta
Wystaw ocenę:

4.94 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp tradycyjnie smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić: odciąć głowę, usunąć łuski i odciąć płetwy, oskrobać, dokładnie umyć wewnątrz i na wierzchu. Rybę pokroić na nieduże dzwonka, z czego każdy dzwonek na pół. Każdy dzwonek ryby posolić z obu stron.
  • 2. Jajko rozbełtać za pomocą widelca, dodać mleko i 2 szczypty wegety.
  • opanierowany karp 3. Dzwonka karpia panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  • smażenie karpia 4. Dzwonka smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Porady

Dzwonka karpia najlepiej dzień wcześniej przełożyć cebulą pokrojoną w piórka i pozostawić w chłodnym miejscu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować