Karp smażony

  • wyświetlono: 1996 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Bez tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia.

bogusia82

Składniki

1 sprawiony karp królewski

olej lniany

olej

sól, pieprz

pół pęczka włoszczyzny

Panierka:

mąka

bułka tarta

2-3 jajka






Sposób przygotowania przepisu:

Karp smażony

  • 1. Sprawionego i oczyszczonego karpia filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Obrane warzywa kroimy w plasterki, w misce przekładamy karpia warzywami, wstawiamy na noc do lodówki żeby karp przeszedł aromatem warzyw. Karpia wyjmujemy z warzyw, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, wstawiamy do piekarnika i podgrzewamy przez 30 minut.

Porady

Smażonego karpia podajemy z chrzanem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakarpświęta bożego narodzeniakarp smażonyna świąteczny stółkolacja wigilijnakolacja świątecznakarp panierowany

Komentarze

Podobne przepisy

Karp smażony w zalewie

Dodane przez: Karolina Klimczak

Karp smażony w zalewie

Karp w innej osłonie, można podać...

Karp smażony w ziołowej panierce

Dodane przez: bogusia82

Karp smażony w ziołowej panierce

Karp smażony w takiej ziołowej...

image-14jsk6u

Dodane przez: joanna1974

Karp smażony z orzechami

Karp to moja ulubiona ryba wigilijna,...

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Dodane przez: Gregorhspeed

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Karp smażony w sosie przypominającym...

karp z serem

Dodane przez: aniulek123

KARP SMAŻONY Z SEREM

Bardzo smaczna rybka:)

Karp w kokosie

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

KARP SMAŻONY W KOKOSIE

Zaryzykowałam i jest pysznie i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE