Zapiekanka gyros z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy z wody i zostawiamy do przestygnięcia.
2.Filet kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki , obficie posypujemy przyprawą gyros, dodajemy ok. 2 łyżek oleju. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
3.Na patelni podsmażamy kurczaka i posiekaną cebulę. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4.Paprykę kroimy w kostkę a ogórki w plasterki.
5.Przyrządzamy sos. W miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki majonezu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i na dno wysypujemy ryż. Smarujemy sosem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Kolejną warstwą jest kurczak z cebulą, który także smarujemy sosem i posypujemy serem. Ostatnia warstwa to papryka i ogórki. Tą warstwę również smarujemy sosem i posypujemy serem.
7.Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
Komentarze