Karczek gotowany

4.5 (187 ocen)

Delikatny , soczysty karczek gotowany z nutą grzybową. Zapach podczas gotowania mięsa w zalewie roznosi się po całej kuchni. Idealnie sprawdzi się podczas świątecznego , rodzinnego obiadu na ciepło ,lub jako dodatek do pieczywa czy też ułożony na desce wędlin.

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
    Zalewa:
    2 l.zimnej wody
    4 łyżki majonezu
    4 łyżki musztardy delikatesowej
    2 ząbki czosnku
    2 suszone grzyby leśne
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    4 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    6 ziarenek kolorowego pieprzu
    2 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek gotowany 1. Karczek myjemy ,osuszamy , odcinamy niechciany tłuszcz.
    Mięso po wierzchu nakłuwały ostrym nożem.


  • Karczek gotowany 2. Czosnek obieramy , ząbki miażdżymy.
    Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.
    Składniki na zalewę umieszczamy w garnku , dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
  • Karczek gotowany 3. Mięso wkładamy do zimnej zalewy , wstawiamy na gaz.
    Gotujemy 25 min. od momentu zagotowania się wody.
    Zostawiamy mięso w zalewie na 12 h , (najlepiej zagotować mięso wieczorem i zostawić na całą noc)
  • Karczek gotowany 4. Po upływie czasu mięso ponownie gotujemy 25 min.
    Zostawiamy na 20 min w gorącej zalewnie.
    Wyjmujemy , podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno do pieczywa.
    Tak przygotowany karczek będzie także świetnie smakował podany w galarecie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Grzyby Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować