Karczek gotowany

4.88 (205 ocen)

  • 60 min

Przepis jest bardzo prosty i można go modyfikować wedle uznania

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg karczku bez kości
    1,5 l zimnej wody
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki przyprawy warzywnej
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki soli
    1 łyżka ostrej papryki
    20 ziarenek jałowca
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    3 ząbki czosnku (posiekać)

Wystaw ocenę:

4.88 (205 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek umyć, przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą. Dodać wszystkie przyprawy.
    Gotować przez 20-25 min (ma bulgotać). Zostawić w zalewie do następnego dnia (na ok. 12 h).
    Następnego dnia gotować przez 20-25 min. Zdjąć z ognia.
    Ugotowany karczek wyjąć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, można polać sosem.

    Smacznego!

Porady

W ten sam sposób można przygotować inny rodzaj mięsa, np. schab lub szynkę w kulce. Dodatkowo mięso można nadziać ząbkami czosnku lub suszonymi owocami (śliwki, morele). Można podawać na ciepło, z sosem, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować