REKLAMA

Karczek gotowany

wyświetlono: 28744 | dodany do książki kucharskiej: 33 | polecenia: 3

Przepis jest bardzo prosty i można go modyfikować wedle uznania

opublikowany: 01.03.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg karczku bez kości
    1,5 l zimnej wody
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki przyprawy warzywnej
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki soli
    1 łyżka ostrej papryki
    20 ziarenek jałowca
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    3 ząbki czosnku (posiekać)

Ocena:

(średnia 5 z 182 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek umyć, przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą. Dodać wszystkie przyprawy.
    Gotować przez 20-25 min (ma bulgotać). Zostawić w zalewie do następnego dnia (na ok. 12 h).
    Następnego dnia gotować przez 20-25 min. Zdjąć z ognia.
    Ugotowany karczek wyjąć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, można polać sosem.

    Smacznego!

Porady

W ten sam sposób można przygotować inny rodzaj mięsa, np. schab lub szynkę w kulce. Dodatkowo mięso można nadziać ząbkami czosnku lub suszonymi owocami (śliwki, morele). Można podawać na ciepło, z sosem, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: zzewa IMG_20200912_181903

Karczek gotowany

Pyszny karczek idealny do chleba

kategoria: Przystawki Dodatki opublikowany: 02.03.2015 | wyświetlono: 2070 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

karczek gotowany z wodą i maggi

Na obiad niedzielny dla całej rodziny.

kategoria: Dania główne opublikowany: 18.01.2015 | wyświetlono: 3014 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: aniołek19 aniołek19

Pieczony karczek

Pyszna,domowa wędlina

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 11.12.2015 | wyświetlono: 3409 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE