karczek po włosku

4.48 (200 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczne, kruche i soczyste mięsko, doskonałe na obiad, można je udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 plastry karczku wieprzowego
    4-5 łyżek ketchupu łagodnego
    2 łyżeczki suszonego oregano
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    pieprz
    1/2 małej łyżeczki soli
    olej do smażenia (około 3 łyżki)
    świeże listki oregano do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (200 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Karczek po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karczek po włosku 1. Mięso opłukać. Ketchup wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
  • karczek po włosku 2. Taki karczek można przygotować na kilka sposobów:
    1. Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba.
    2. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.
    3. Upiec na grillu lub patelni grillowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Ketchup Mięso Oregano

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Święta Obiad

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kurczak po włosku

To może cię zainteresować