Bardzo aromatyczne, kruche i soczyste mięsko, doskonałe na obiad, można je udusić, upiec na grillu lub w piekarniku. Karczek przez całą noc marynował się w przyprawach, dzięki temu miał wspaniały smak i nie był suchy.
Karczek po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać. Ketchup wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso, włożyć do miski i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
2.Taki karczek można przygotować na kilka sposobów:
1. Zamarynowane mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć szybko z dwóch stron, przykryć rondel pokrywką i dusić około 45 minut, podlewając lenią wodą, jeśli trzeba.
2. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.
3. Upiec na grillu lub patelni grillowej.
Komentarze