Karczek peklowany pieczony

4.49 (175 ocen)

Karczek piekłam już wielokrotnie, ale zawsze marynowałam go na sucho. Tym razem peklowałam go w solance z przyprawami przez 5 dni, a następnie upiekłam. Tak przygotowane mięso podane na zimno jest dużo smaczniejsze niż kupne wędliny.

Składniki:

  • 1,7 kg karkówki bez kości

    marynata:
    1,5 l wody źródlanej
    3-4 płaskie łyżki soli
    1 łyżeczka soli peklowej
    1 niepełna łyżeczka cukru
    3 liście laurowe
    10 ziaren ziela angielskiego
    15 ziaren pieprzu
    4 ząbki czosnku
    1 gałązka rozmarynu
    1/2 ususzonego strączka ostrej papryczki (może być świeży)
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Karczek peklowany pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziele angielskie i pieprz roztłukujemy w moździerzu. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki. Gałązkę rozmarynu rozrywamy na kilka części. Zagotowujemy 1,5 szklanki wody z wszystkimi składnikami marynaty i gotujemy kila minut. Wywar wraz z przyprawami łączymy z pozostałą wodą, studzimy.
  • 2. Mięso płuczemy i osuszamy. Układamy w kamiennym lub szklanym naczyniu (ja wykorzystałam głęboką brytfannę ze szkła żaroodpornego) i zalewamy marynatą. Mięso obciążamy np. talerzykiem, aby w całości było zanurzone w marynacie. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 5 dni. Codziennie przekręcamy mięso.
  • 3. Po 5 dniach wyjmujemy mięso z solanki, opłukujemy dokładnie i osuszamy. Pieczemy pod przykryciem lub w rękawie w temperaturze 150-160 stopni przez ok. 2 godziny. Na ostatnie 30 minut pieczenia można mięso odkryć (rozciąć rękaw), aby się zrumieniło. Studzimy, podajemy na zimno jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować