W Wielkopolsce na wigilijnym stole obowiązkowo należy postawić postną kapustę z grzybami, zasmażaną na oleju, jak przystało na postne danie. Potrawa prosta i błyskawicznie przyrządzana.
39 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
5 dkg grzybów suszonych
garść żurawiny suszonej
1 duża cebula
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
łyżka cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
pół łyżeczki kminku mielonego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
Kapusta z grzybami na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły, uprzednio posoliwszy ją. Ugotowane grzyby przecedzamy, kroimy w paski i wrzucamy do kapusty. Wodę z gotowania grzybów zachowujemy. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i wywarem z grzybów. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek i żurawinę. Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Po 30-40 minutach, kiedy kapusta już dojdzie i trochę odparuje robimy zasmażkę. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim na szklisto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do podsmażonej cebuli wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, ok. 1 - 2 minuty, aby mąka zgubiła surowy smak. Zasmażkę dajemy do kapusty, mieszamy do połączenia składników. Na koniec solimy, jeśli jest potrzeba, dajemy pieprz i cukier, który złamie kwaśny smak kapusty. Danie gotowe!
2.Tak jak każde wigilijne danie kapusta z grzybami ma swoje symboliczne znaczenie. Według starych wierzeń ludowych kapusta chroni od złego, daje moc i zdrowie. Zaś według tradycji i wierzeń słowiańskich grzyby, które pochodzą z lasu czyli "nie z tego świata" posiadają magiczną moc, zapewnią nam szczęście i dostatek.
Komentarze