Gotowana kapusta idealnie sprawdza się do kotleta mielonego czy kaszanki. Jest kwaśna, a smak grzybów sprawia, że czujemy się jak na kolacji Wigilijnej.
60 min
Składniki:
ok 0.5 kg kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów leśnych
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
ok 750ml wody
sól, pieprz
Kapusta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną przekładamy do rondelka. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej, to można przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Mój Mąż jest zwolennikiem kwaskowej i taką lubi najbardziej, więc ja tę czynność pomijam. Dodajemy garść suszonych leśnych grzybów (kozaki,prawdziwki), ziela i liścia laurowego. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy najpierw pod przykryciem ok 30 min. a później delikatnie odkrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze przez kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Podobną kapustę z grzybami przygotowujemy na Wigilijną kolację. Bez mięsa, z chlebem smakuje równie dobrze.
Komentarze