Kapusta z grzybami leśnymi

4.99 (169 ocen)

  • 60 min

Gotowana kapusta idealnie sprawdza się do kotleta mielonego czy kaszanki. Jest kwaśna, a smak grzybów sprawia, że czujemy się jak na kolacji Wigilijnej.

  • 60 min

Składniki:

  • ok 0.5 kg kiszonej kapusty
    garść suszonych grzybów leśnych
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    ok 750ml wody
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Kapusta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną przekładamy do rondelka. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej, to można przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Mój Mąż jest zwolennikiem kwaskowej i taką lubi najbardziej, więc ja tę czynność pomijam. Dodajemy garść suszonych leśnych grzybów (kozaki,prawdziwki), ziela i liścia laurowego. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy najpierw pod przykryciem ok 30 min. a później delikatnie odkrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając jeszcze przez kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Podobną kapustę z grzybami przygotowujemy na Wigilijną kolację. Bez mięsa, z chlebem smakuje równie dobrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować