Kapusta z grzybami leśnymi

4.5 (162 ocen)

Tak przygotowaną kapustę podałam córce na kolację wigilijną z makronem łazankowym,baaardzo jej smakowało :-)

Składniki:

  • 650g kapusty kiszonej z dodatkiem marchwi
    1 spora garść grzybów suszonych u mnie prawdziwki i podgrzybki
    1 średnia cebula
    3 liscie laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna jałowca
    5-6 kulek pieprzu
    1 łyzka przyprawy do bigosu
    7-8 dużych łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę jesli jest zbyt mocno kwaśna przepłukać,odcisnąć i poszatkować drobniej.
  • 2. Przełożyć do garnka,dodać pokruszone grzyby,liście laurowe,jałowiec,pieprz,ziele ang.i przyprawę do bigosu,zalać wodą i gotować do miękkości.Następnie odcedzic na durszlaku.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej , dodać drobno posiekaną cebulę,zeszklić.
  • 4. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem ,przełożyć odsączoną kapustę ,po wierzchu polać cebulką razem z olejem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem/wymieszać. Przykryć i,zapiekać około 40 minut i gotowe . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować