Kapusta wigilijna z kaszą jęczmienną

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kapusta wigilijna jest tradycyjnym daniem świątecznym w wielu polskich domach. W mojej rodzinie przygotowuje się ją w wersji z cebulą bez kaszy lub z kaszą bez cebuli. Obie wersje są zawsze chętnie zjadane i jako pierwsze znikają ze stołu podczas rodzinnego świętowania.

Składniki:

  • 1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
    200 g. suszonych grzybów leśnych
    200 g. kaszy jęczmiennej
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Kapusta wigilijna z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać niewielką ilością wody , zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.
  • 2. Następnego dnia kiszoną kapustę opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.
    Kapustę zalać 2-3 szklankami wody ,dodać liście laurowe oraz ziele angielskie , gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Obgotować grzyby , przełożyć do kapusty wraz z wodą w której się gotowały.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Gdy kapusta z grzybami zmięknie , wsypać kaszę jęczmienną.
    Danie pozostawić na ogniu do napęcznienia kaszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować