Kalafiorowa zupa krem z soczewicą

0 (0 ocen)

Pełna aromatu kalafiorowa zupa krem z dodatkiem czerwonej soczewicy. Danie najlepiej uzupełnić o prażone pestki, np. słonecznika.

Składniki:

  • 1 duży kalafior (900 g)
    2 średnie marchewki (2 x 100 g)
    100 g czerwonej soczewicy – połówki, nie wymagająca moczenia, gotowa w 10 min
    12 cm – owy kawałek pora
    1 duża biała cebula (150 g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    100 g serka topionego kremowego
    6 szklanek bulionu warzywnego (1 i ½ L)
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
    prażone ziarna słonecznika do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki Krem

Kalafiorowa zupa krem z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafiorowa zupa krem z soczewicą 1. Pora posiekać, obrane cebulę oraz czosnek drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione składniki, wsypać, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, kozieradkę, kolendrę i chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Kalafiorowa zupa krem z soczewicą 2. Kalafior podzielić na różyczki, obraną marchewkę pokroić na małe kawałki. Do zawartości garnka dołożyć kalafior, marchewkę oraz soczewicę. Całość zalać bulionem. Gotować ok. 30 min.
  • Kalafiorowa zupa krem z soczewicą 3. Pod koniec gotowania dodać serek topiony i mieszać, aż się rozpuści. Zupę zblendować, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję przybrać garścią prażonego słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować