Pełna aromatu kalafiorowa zupa krem z dodatkiem czerwonej soczewicy. Danie najlepiej uzupełnić o prażone pestki, np. słonecznika.
Składniki:
1 duży kalafior (900 g)
2 średnie marchewki (2 x 100 g)
100 g czerwonej soczewicy – połówki, nie wymagająca moczenia, gotowa w 10 min
12 cm – owy kawałek pora
1 duża biała cebula (150 g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g serka topionego kremowego
6 szklanek bulionu warzywnego (1 i ½ L)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
prażone ziarna słonecznika do przybrania
Kalafiorowa zupa krem z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora posiekać, obrane cebulę oraz czosnek drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione składniki, wsypać, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, kozieradkę, kolendrę i chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Kalafior podzielić na różyczki, obraną marchewkę pokroić na małe kawałki. Do zawartości garnka dołożyć kalafior, marchewkę oraz soczewicę. Całość zalać bulionem. Gotować ok. 30 min.
3.Pod koniec gotowania dodać serek topiony i mieszać, aż się rozpuści. Zupę zblendować, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję przybrać garścią prażonego słonecznika.
Komentarze